top of page
Foto 03-02-2021 19 13 23 (1).jpg

MELDPUNTEN

geweld & misbruik

WAAROM melden

zo belangrijk is

Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen heeft aangegeven sinds haar 15e ooit slachtoffer te zijn geweest, of te zijn geworden, van lichamelijk of seksueel geweld. Geweld komt overal voor, in elke laag van de maatschappij vindt het plaats. Achter de voordeur, waardoor het niet bestaand lijkt. Geweld, misbruik, in welke vorm dan ook, is een inbreuk op de mensenrechten die een vrouw heeft.

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen kunnen te maken krijgen met ernstig huiselijk geweld. Een op de vijf jongens en mannen krijgt ooit te maken met een vorm van seksueel geweld: misbruik, aanranding, verkrachting of online seksueel geweld. Weinigen zoeken hulp na deze ingrijpende gebeurtenissen, of vertelt zelfs nooit over hetgeen wat ze hebben meegemaakt.

Geweld tegen mannen is evenzo een inbreuk op de mensenrechten die hij heeft. Vergis je niet, wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat vrouwen zich even vaak schuldig maken aan geweld naar hun huisgenoten als mannen. Vrouwen kunnen even goed de oorzaak zijn van het geweld en misbruik wat iemand ondergaat. Zo bestaan er verschillende soorten geweld: seksueel- en huiselijk geweld, seksuele intimidatie, emotioneel misbruik, maar ook eergerelateerd-, cybergeweld en geestelijke intimidatie of misbruik.

In de kerk.

Foto 23-03-2021 14 17 55.jpg

Ja, óók in de kerk vindt geweld en misbruik plaats, waarbij het geestelijke component er vaak een extra laag van complexiteit aan toevoegt. Het misbruiken van bijbelteksten door een dader is daar een voorbeeld van, maar ook de enorme sociale druk die gezet wordt op een slachtoffer om het in de doofpot te stoppen. Zodat het imago van de kerk, de woonplaats of de desbetreffende familie 'veilig gesteld' wordt.

 

Dit is compleet het tegenovergestelde van de gerechtigheid die centraal staat in het christelijk geloof. De omgang met onze naaste is iets waar God ons allemaal verantwoordelijk voor houdt. Ieder mens is geschapen naar Zijn evenbeeld (Genesis 1:26-27). Dat betekent dat mensen van elk ras en geslacht gelijke waardigheid, respect en rechten verdienen en zo ook behandeld moeten worden. 

Jezus heeft ons laten zien hoe wij mensen moeten liefhebben. Hij draagt het op als één van de belangrijkste geboden. In een kerk zou nooit misbruik of geweld plaats mogen vinden. Toch gebeurt het. Ons hart huilt, Gods hart huilt.

Is jouw kerk een veilige plek?

Foto 27-01-20 12 44 24.jpg
Image by Paolo Bendandi

johannes 15:12

"Dit is Mijn gebod: dat u elkaar liefhebt,
zoals Ik u liefgehad heb."

Bij Lighthouse Letters willen we het onderwerp bespreekbaar maken. Wij zijn geen instantie die het geweld of misbruik kan oplossen, maar hebben wel de informatie op een rijtje gezet zodat je concrete stappen kan zetten.

 

Zoek hulp als jij je in zo'n situatie bevindt. Ondersteun iemand die met jou gedeeld heeft dat hij of zij hiermee te maken heeft. Zorg dat er een veilige kerk gecreërd wordt.

Teveel mannen en vrouwen weten niet waar ze intimidatie of geweld moeten melden, en of melden zin heeft. Soms worden slachtoffers die te maken hebben met geweld gecontroleerd in hun internetgebruik en kunnen daardoor moeilijk een melding indienen.

 

Melden helpt écht. Scroll naar onderen voor het stappenplan.

Image by Christin Hume

Het begint bij weten wat de eerste stap is.

STAPPENPLAN MELDPUNTEN

om jou te helpen

1.

professionele hulpinstanties

Als je slachtoffer bent van geweld, intimidatie of misbruik, maar óók als je vermoedens en zorgen hebt over iemand die je kent, neem dan contact op met de professionele instanties voor hulp of meer informatie:

BEN JE in direct gevaar?

  • Bel direct 112 en verlaat zo nodig je huis.

WIL JE HULP INSCHAKELEN?

  • Bel 0800-2000 Veilig Thuis (gratis en 24/7 bereikbaar) en zij helpen je verder.

 

WIL JE ONLINE HULP ZOEKEN?

2.

Image by Oliver Paaske

3.

neem iemand in vertrouwen

​Probeer iemand uit je omgeving in vertrouwen te nemen over de situatie waar je in zit. Bespreek het geweld, misbruik of de intimidatie voor zover dat kan, terwijl je het ook (samen) meldt bij de professionele hulpinstanties.

Wordt het slachtoffer gecontroleerd in zijn of haar internetgebruik? Maak de melding dan via een kanaal waar de dader geen inzicht in heeft (vertrouwenspersoon, bibliotheek).

Als je niemand weet waar je je verhaal bij kwijt kunt, neem dan online contact op met een professionele of christelijke hulpinstantie. Het gesprek openen is de allerbeste eerste en moedigste stap die je kunt zetten.

ook in de kerk moet het gemeld worden

​Er zijn verschillende meldpunten per kerkstroming te vinden in Nederland. Seksueel, fysiek, geestelijk en emotioneel misbruik is onacceptabel, juíst in de kerk zou het niet mogen voorkomen. Ben je slachtoffer, of heb je vermoedens van misbruik bij iemand die je kent?

 

  • Meld direct gevaar ten alle tijde eerst bij de professionele hulpinstanties (stap 2).

heeft iemand jou in vertrouwen genomen?

​Jouw steun kan een levensgroot verschil maken. Maar hoe help je een slachtoffer het beste?

  • Veilig Thuis kun je altijd bellen om advies en informatie, klik hier. Ook bij twijfel: bel gewoon.

  • Voor de meest uitgebreide informatie en advies, raadpleeg www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl.

  • Op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl vindt je hele heldere informatie en vervolgstappen.

  • Het Centrum Seksueel Geweld heeft 10 praktische tips op een rijtje gezet, lees deze hier.

  • Wil je meer informatie inwinnen voor het pastorale team binnen je eigen kerk? Een actief stappenplan voor veiligheid in de kerk vind je op www.veiligekerk.nl.

  • Luister en bid. Luisteren alleen al kan een stap in het proces zijn voor het slachtoffer. Bid voor die persoon, voor de situatie, dat er recht gedaan zal worden. Als je niet weet hoe je moet bidden, bid dan dit.

5.

veiligthuis.PNG
veiligekerk.PNG

4.

08F5CD39-248A-4CA9-B487-BEE4010D2537.JPG

wil jij steviger

in je schoenen staan?

Sinds 2021 zijn wij gestart met het jaarlijks organiseren van weerbaarheidstrainingen in samenwerking met Krav Maga Zeeland. Deze seminars zijn één van de beste methodes om je op weg te helpen inzicht te krijgen in het voorkomen, vermijden en de-escaleren van verbale of non-verbale agressie.

 

Max Heemskerk leert je stap voor stap om te gaan met grenzen stellen, handelen vanuit zelfvertrouwen en nog veel meer. In 2024 komt er weer een training, dus houd de website in de gaten! Wil je meer weten? Klik dan op de knop hieronder!

bottom of page